Kontakt


Kend dine fugle

Havens fugle
Vi har lavet korte beskrivelser af nogle af de fugle du kan se i din have. Se de flotte illustrationer, lær de særlige kendetegn. Du kan blive lidt af en fuglekender. Ud for de enkelte fugle vil du kunne se hvilke fuglekasser der kan hjælpe dem til egnede redesteder.

solsort   Solsort
Allerede i marts lyder solsortens melodiske sang fra toppen af et træ eller en tagryg. Han: Sort med gult næb og gul øjering. Hun: Brun med pletter på brystet eller helt brun.

Bygger gerne rede i åbne redekasser. Spiser frøblandinger, nødder og æbler, gerne fra et foderhus.


musvit
 

Musvit
Den store gule mejse med sort hoved, slips og hvide kinder. Han: Kan kendes på sort mellem benene og bredt slips. Allerede i januar på solrige dage høres dens stacato sang.

Bygger gerne rede i fuglekasser med 32mm indgangs hul. Spiser frøblandinger, nødder og solsikkefrø, gerne fra foderhus og foderautomat.blåmejse
 

Blåmejse
Den gule og blå mejse uden sort. Den blå top og mørke øjenstribe er karakterisktisk.

Bygger gerne rede i mejsekasser med 28mm hul. Spiser frøblandinger, nødder og solsikkefrø, gerne fra foderhus og foderautomat.sortmejse
  Sortmejse
En af Danmarks mindste fugle og den mindste af mejserne. Gråblå og gråsort fjerdragt med svagt lyst vingebånd. Kendes sikkert på den hvide plet i nakke og på kinder. Ses mest i gran og fyrrebevoksede haver.

Bygger rede i mejsekasser med 28mm eller 26mm hul. Spiser frøblandinger, nødder og solsikkefrø, gerne fra foderbræt eller foderautomat.stær
 

Stær
Som en af de første forårsbebudere er stæren tilbage i haven allerede i marts. Den sorte fugl med den glinsende fjerdragt har selvfølgelig sin kasse i enhver dansk have!? Den er en nyttig insektæder, - men nogle af sommerens kirsebær er prisen for dens arbejde. Ungfuglene er brune.

Bygger særdeles gerne rede i stærekasser med 50mm hul. Spiser frøblandinger og solsikkefrø fra foderhus tidligt om foråret hvis der mangler føde når den ankommmer.hvid vipstjert
 

Hvid vipstjert
Stjert betyder hale og vippe det gør den - konstant. Løbende på græsplænen ser man den på insektjagt allerede når den ankommer i marts. Nem at kende på sin sorte hvide og grå dragt og halevip.

Bygger rede i åbne redekasser. solsort
  Rødhals
Den lille brune fugle med den orangebrune strube og bryst er almindelig overalt. Trofast er den, når der graves køkkenhave og selv om vinteren på frostdage høres dens metaliske boblende sang.

Bygger rede i åbne redekasser og spiser frøblandinger og nødder fra foderhus og foderautomat.solsort
 

Gråspurv
Engang var der mange gråssenolliker, men det er der ikke mere. Moderne villabyggeri levner ikke redehuller til spurvene. Hannen kendes fra skovspurv på sin grå kalot og grå kinder. Hunnen er hverdagsagtig grå og brun med et svagt vingebånd.

Den bygger særdeles gerne rede i stærekasser med 39mm hulstørrelse og spiser frøblandinger fra foderbræt og foderautomat.solsort
 

Skovspurv
Hvid kind med sort plet og chokoladefarvet hætte den lidt mindre skovspurv. Han og hun er helt ens i dragten.

Bygger rede i mejsekasser med 32mm hulog spiser frøblandinger, nødder og solsikkefrø fra foderhus og foderautomat.
solsort
 

Rødstjert
Han: Sort hoved med hvid pande og isse. Rustbrunt bryst og hale. Grå ryg. Hun: Brun med rustrød hale. Karakteristiske "vippe-serier" med halen.

Bygger gerne rede i stærekasser med ovalt hul eller i åbne redekasser.Alle illustrationer og tekster er copyright Henrik Dahl og Claus Tarstrup.